Pastă de Prune
Pasta de prune 56% Brix se obține prin concentrarea prunelor.Prunele coapte și proaspete sunt aduse la fabrică, aici sunt spălate, inspectate, li se scoate pielița, sîmburii și sunt transformate în pireu - o masă omogenă.Această masă este vaporizată în condiții de vacuum la o temperatură de 80°C pînă se ajunge la concentrația substanțelor uscate de 56% Brix – ideal pentru păstrare în condiții normale. Pasta gata este turnată în butoaie metalice cu capacitate de 220l metal în care este un înveliș format din doi saci de polietilenă.
Pasta de prune este produsă 100% din pireu de fructe și nu conține adaosuri sau adidivi alimentari. Procesarea are loc în lunile august și septembrie a fiecărui an.
Pasta de prune are culoare întunecată violet- maro în dependență de varietatea prunelor utilizate. Gustul este tipic prunelor, dulce-acrișor. Consistența este uguentă.
Pasta de prune de regulă este utilizată ca materie primă pentru producerea gemurilor de prune și umpluturilor de chifle, torturi și și ca bază pentru băuturi de fructe și sosuri. De asemeni este utilizată ca îngredient pentru producerea cerealelor de mic dejun, gustărilor cu fructe etc.
Un camion poate încărca 20 tons pastă de prune și este însoțit de următoarele documente:
- Invoice, CMR , declarația de export
- Certificat de calitate, certificat de conformitate și protocolul de încercări
- Certificat de origine din Moldova EUR-1 (scutirea de plata impozitelor de import în mărime de 22,4% în UE)